strona główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

akcjachlanie.netTOP 10 pijackie strony

Poprzedni temat :: Następny temat
Piwo Domowe
Autor Wiadomość

celtyk87 
Rozwodnione wytrawne

Wysłany: 10-02-09, 17:34   Piwo Domowe

Ciekawi ten zestaw, ciekawe czy te piwa smakiem dorównują sklepowym, posiada taki zestawik http://www.allegro.pl/ite...etr_gratis.html
http://www.allegro.pl/ite...ne_prezent.html
Ostatnio zmieniony przez celtyk87 10-02-09, 17:36, w całości zmieniany 2 razy  

Messey 
CREATOR

Wysłany: 11-02-09, 06:20   

Ja kiedyś piłem piwko robione samemu przez mojego kupla. Niestey nie mam pojęcia czy robił to podobnym zestawem czy czymś zupełnie innym - a szkoda, bo wtedy mógłbym nie polecać sposobu jakim on je robił. Niestety, ale było tragiczne - piwka "biedronkowe" to przy tym coś genialnego...

celtyk87 
Rozwodnione wytrawne

Wysłany: 11-02-09, 07:55   

Możesz szerzej opisać jego smak i dlaczego było tragiczne

m4c 
Piwo z nalewaka

Wysłany: 11-02-09, 08:45   

Jeżeli ktoś jest zainteresowany domową produkcją piwa to polecam dwie strony:
Browamator
Browar.biz
Z koncentratów jakie są na aukcjach podanych przez celtyka może i robi się piwa w bardzo prosty sposób ale za nic w świecie nie osiągnie się jakości porównywalnej z piwem zrobionym ze świeżo zmielonego słodu i szyszek chmielu. Ja z bratem zrobiliśmy już jakieś 9 warek i cóż mogę powiedzieć, czasem wychodzi piwo genialne jakiego ciężko szukać w sklepach, a czasem coś nie wyjdzie i np piwo strasznie wali drożdżami :(
A no i na pewno można dzięki temu zaoszczędzić, bo np dobry belgijski dubbel albo trippel w sklepach kosztują co najmniej 8zł natomiast w domu można zrobić takiego za jakieś 3zł :)
Jeżeli ktoś byłby tym zainteresowany to na Kuchni.tv leci brytyjski program o robieniu piwa, jest to 3odcinkowa seria, wczoraj o 22 był pierwszy odcinek. Kolejne dwa w kolejne wtorki też o 22, ewentualnie jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać linki do torrentów :)

Messey 
CREATOR

Wysłany: 11-02-09, 10:34   

celtyk87 napisał/a:
Możesz szerzej opisać jego smak i dlaczego było tragiczne

Piwo zalatywało drożdżami na odległość - nie tylko w smaku ale i w zapachu. Kolor miało piękny, muszę przyznać, ale już zero piany. Nie wiem czy piłeś kiedyś piwo orkiszowe (można dostać w Piotrze i Pawle) - jeśli nie to skosztuj - zrozumiesz o co chodzi z drożdżowym posmakiem (tylko pomóż to przez 2 :wink: ). Do tego jakieś takie wodniste, pomimo że procentów miało wystarczająco. Ciężko mo to opisać, ale podsumowując było naprawdę słabe - jakby do wody dodał dużo drożdży i jakieś zupełnie niepasujące przyprawy...

EDIT

Chociaż nie twierdzę, że każde piwo własnej roboty musi takie być - możliwe że kumpel poprostu nie ma zdolości :wink: Chociaż wydaje mi się, że w domu nigdy nie da się osiągnąć jakości sklepowej.

Czarny Iwan 
Piwny Szeryf

Wysłany: 11-02-09, 11:46   

m4c napisał/a:
Jeżeli ktoś jest zainteresowany domową produkcją piwa to polecam dwie strony:
Browamator
Browar.biz
(...) ewentualnie jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać linki do torrentów :)

Ja bym poprosił o linki :)

Ignorant 
=^.^=

Wysłany: 11-02-09, 12:45   

mam takowy zestaw. piwo ma gesta pianke. co do drozdzy to radze poczekac z konsumpcja >3miesiace. posmak znika i smak robi sie coraz lepsejszy

m4c 
Piwo z nalewaka

Wysłany: 11-02-09, 13:46   

Kod:
http://www.torrentbox.com/torrents-search.php?search=neil+risky&cat=0&onlyname=yes&submit=TBox+Search

Oto linki do wszystkich 3ch części. Niestety lecą bardzo powoli ale lepszych nie mam.

heniek 
Rozpuszczalnik

Wysłany: 11-02-09, 20:05   

Ja znowóż w radiu słyszałem jakiegoś eksperta i mówił, że dobre zestawy zaczynają się od 1000zł i najlepiej sprowadzić taką maszynę z niemiec.

reddox 
Główny Moderator

Wysłany: 15-02-09, 18:47   

A ja mam takie pytanie jak nagazować takie piwo ? Czy dzieje się to samoczynnie pod wpływem drożdży ? czy jakoś trza sobie samemu radzić ?

m4c 
Piwo z nalewaka

Wysłany: 15-02-09, 21:44   

Podczas rozlewania do butelek do każdej butelki dodaje się trochę glukozy/cukru/suchego ekstraktu słodowego dzięki czemu resztki drożdży jakie znajdują się w piwie przerobią je na alkohol i CO2. Przy czym nie należy przesadzić z ilością glukozy bo można roz****ć butelkę od za dużego ciśnienia ;]

Ignorant 
=^.^=

Wysłany: 16-02-09, 18:45   

wystarczy zaopatrzyc sie w specjalna miareczke.
butle 0,33 0,5 i 0,7
mnie wybuchla tylko jedna plastikowa 0,9 :)

Czarny Iwan 
Piwny Szeryf

Wysłany: 24-07-10, 23:07   

Jak czuć drożdże to znaczy, że piowowar dupa :mrgreen: Trzeba pamiętać o temperaturze fermentacji!! Ja robiłem piwo z koncentratów i nic takiego nie było. Czasem warto dodać pożywkę z innego źródła, np. ze sklepów winiarskich. Czasem w nich bywają drożdże do piwa, bron boże używać tych winnych.

Ostatnio zmieniony przez Czarny Iwan 24-07-10, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu